Van conflict naar een win-win situatie


Manon Schonewille
interview

Ondernemers vinden het maar wat prettig de touwtjes in handen te hebben. Waarom dan bij een conflict deze uit handen geven aan een rechter? Zeker als er een mogelijkheid is waarbij je zelf aan het roer blijft staan. Waarin je kunt bepalen waar je een compromis sluit of een streep trekt in plaats van een onbekende derde. Om nog maar te zwijgen over de tijdswinst en frustratie die je bespaart blijft. Deze casus laat zien dat het zelfs mogelijk is dat er twee partijen tevreden de deur uit gaan.

“Er was eens…”, nee dit is geen sprookje, dit is een echte casus. Op het intellectueel eigendomsrecht van ondernemer, laten we Mr. X noemen, werd inbreuk gemaakt. Hij heeft patent op een product maar de concurrent gebruikt diezelfde technologie. De concurrent zegt dat hij allerlei nieuwe dingen heeft ontwikkeld op basis van openbare informatie. Mr. X vindt het maar wat toevallig dat de concurrent pas actief is in de desbetreffende markt sinds een van Mr. X’s werknemers naar deze concurrent is overgestapt. Hij vindt dat er sprake is van kwade opzet. 

Vragen over juridische aspecten of belangen

Manon: “Tuurlijk kunnen we het in deze casus met elkaar hebben over de juridisch-technische kant van de zaak. Vragen als ‘hoelang is het patent geldig?’, ‘In welke markten?’ en ‘Heeft het product van de concurrent andere technische eigenschappen of wordt het anders geproduceerd?’. Het zijn wezenlijke vragen die juridisch gezien relevant kunnen zijn. Als mediator stel ik andere vragen. Ik zie dat Mr. X met name actief is in de Europese markt en zijn concurrent in de VS. Waar zit dan feitelijk het probleem? Rijd je elkaar echt in de  wielen of speelt hier nog iets anders? Wat verwachten jullie van elkaar? Wat kan de andere partij doen?

Van tegenstanders naar partners

In dit geval blijken de belangen naar een gezamenlijke oplossing te leiden. Mr. X wil al langer de markt in de VS betreden, maar beschikt niet over de middelen en managementcapaciteit. Een licentieovereenkomst draagt bij aan een oplossing. De concurrent kan door, lijdt geen kwaliteits- of kapitaalverlies op de investeringen die al zijn gedaan en Mr. X verdient eraan en betreedt de nieuwe markt. Zo kunnen tegenstanders ineens samenwerken. Win-win dus! Als je elkaar eerst de rechtbank hebt uitgeknokt is dat vaak geen haalbare kaart meer.

Lekker door

Natuurlijk moeten er ook compromissen gesloten worden. Mediation bied je de mogelijkheid zeggenschap te behouden. Dat vinden de meeste ondernemers, managers of CEO’s wel zo prettig. Die willen over het algemeen gewoon lekker door, winst maken en mooie producten neerzetten. En zo min mogelijk gedoe dat een obstakel kan vormen. Procederen past daar echt niet bij. Dan lever je jezelf uit aan een onvoorspelbare uitkomst. Je kunt jezelf de vraag stellen ‘wat is het je waard nu zekerheid te hebben?’.”

Meer weten?

Graag de tips van Manon opvolgen? Hier vind je clausules die opgenomen kunnen worden in een contract waarbij de eerste stap bij een conflict het inzetten van mediation is. Graag in contact komen met een mediator aangesloten bij TAMI? Klik hier.

Over Manon Schonewille

Manon Schonewille is sinds 1996 in Nederland en internationaal fulltime actief als zakelijk mediator. Zij is MfN register mediator, IMI Certified Mediator | Advisor en partner in Toolkit Company en Legal Rebel te Rotterdam.
Als jurist koos zij voor een marketingcarrière bij bedrijven als Schering, Nestle en Guhl. Als manager van een internationale marketingafdeling werd ze vaak gevraagd om te onderhandelen of te mediaten (al wist ze toen nog niet dat het zo heette) tussen bijvoorbeeld het hoofdkantoor en dochterondernemingen, collega’s en klanten. Dat vergrootte haar interesse en zo ging Manon naar San Diego en Boston in de VS om opleidingen tot onderhandelaar en mediator te volgen, onder andere bij Harvard Law School.
Manon is als mediator gespecialiseerd in contractenrechtelijke geschillen, zakelijke kwesties, arbeidsgeschillen, samenwerkingsvraagstukken en vertrouwelijk onderzoek. Zij heeft veel internationale ervaring en mediate in het Nederlands, Engels en Duits.
Manon heeft meerdere Nederlandse en internationale publicaties op haar naam staan, waaronder het standaard werk ‘Toolkit Mediation’. Verder leidt ze mediators op, en leert ze executives uit verschillende landen te onderhandelen.

Tips van Manon Schonewille

  • Neem in een overeenkomst een clausule op waarin staat dat de eerste stap bij een conflict is om samen om tafel te gaan, al dan niet met een mediator. Als er eenmaal een geschil is leert de praktijk dat het moeilijk is om überhaupt ergens overeenstemming over te krijgen.
  • In vervolg op de vorige tip: In de tech zien we veel jonge ondernemers met mooie initiatieven. Veelal bedrijven die in een korte tijd ineens enorme groei kunnen doormaken. Neem even de tijd stil te staan bij de taakverdeling, de verwachtingen naar elkaar en hoe je het wilt doen als het niet uitwerkt zoals gehoopt. In het begin ga je er van uit dat het nooit misgaat, maar zodra er gedoe is wordt als eerste het contract erbij gepakt. Met van internet geplukte contracten heb ik al veel ellende gezien. Als er in het begin niet meteen de middelen zijn een derde met je mee te laten kijken naar de te maken afspraken en dat goed op papier te zetten, spreek dan bijvoorbeeld samen af dat je na een jaar eens met een mediator om tafel gaat. Meteen een goed moment om te kijken waar je nu staat, waar jullie naar toe willen en nieuwe afspraken met elkaar te maken. Zie het als een preventief onderhoud.